Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

20% от българските общини не рециклират изобщо, само 33 постигнаха целите от 50%

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 юли 2020 в 15:5417470
Снимка: pixabay.com

Само 33 български общини, от общо 265, са изпълнили задължението да рециклират над 50% от отпадъците на територията си. 56 общини или около 20% от всички не рециклират изобщо. Списъците на общините са публикувани в заповеди от Изпълнителна агенция по околна среда, от края на май. В едната са определени общите "отличници", а в другата "двойкаджиите".

Рециклиране на 50% от общия боклук до 1 януари 2020 г. е цел, която е заложена в Закона за управление на отпадъците в изпълнение на европейското законодателство. В заповедите на министъра данните са за 2018 г.

Общините, които рециклират над 50% от отпадъците са: Аврен, Белене, Белово, Божурище, Брезово, Бяла-Варна, Варна, Велико Търново, Ветрино, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Девня, Долни Чифлик, Дупница, Дългопол, Елена, Златарица, Казанлък, Левски, Лясковец, Мизия, Никопол, Павликени, Пловдив, Полски Тръмбеш, Провадия, Раковски, Рудозем, Свищов, Столична, Стражица и Суворово.

35 общини са отчели 0% рециклиране, а 21 общини са отчели 1%. Така 56 общини или около 20% от всички на практика изхвърлят всички отпадъци на сметищата. Мадан, Приморско и Якоруда, са сред общините, които не рециклират изобщо.

Целта на заповедите е да определи, кои общини ще могат да намалят с 50% своите отчисления за депониране. Наредбата за депониране беше променена през миналата година и беше въведен този стимул за общините "отличнички". През 2020 г. общините трябва ще плащат 69 лева за тон на РИОСВ спрямо 57 лева през 2019 г. През 2021 г. сумата ще се увеличи на 82 лева, а пред 2022 г. ще достигне 95 лева, които ще се плащат всяка следваща година.

Отчисленията, които общините плащат към РИОСВ за всеки тон депониран отпадък, бяха въведени през 2014 г. с наредба на екоминистерството. Мярката има за цел да накара местните администрации да оползотворяват повече битови отпадъци, вместо да ги депонират. Средствата би трябвало да се натрупват по специални сметки, със средствата от които се правят инвестиции в сепариращи и компостиращи инсталации.

Междувременно в Европейския съюз вече има нови цели за рециклиране на битови отпадъци: До 2025 г. - 55%, до 2030 г - 60%, до 2035 г - 65%.
Няма коментари към тази новина !

Още от : Икономика
09 август 2020
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.