Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Повече откази, отколкото одобрени кандидати по програма 'Творчески стипендии', пуснаха втора сесия

Излязоха резултатите по социалната мярка за подпомагане на независимия културен сектор

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 май 2020 в 19:0261681

Повече откази, отколкото одобрения - това е резултатът от сесията на Национален фонд Култура, която бе обявена като една от двете спешни мерки на Министерство на културата за подпомагане на творци от независимия културен сектор.

Резултатите от сесията бяха публикувани днес на страницата на Национален фонд "Култура" (тук).

От резултатите се вижда, че одобрените кандидати за творчески стипендии (3 заплати в рамките на 3 месеца) са 322 души.

Отказите обаче са 385.

Голямото количество откази бе очаквано - в критерии за получаване на творческа стипендия бе заложено парите да бъдат предназначени за творци, които са получавали средномесечен осигурителен доход до 1000 лева за изминалата 2019 година.

Критериите за допустимост бяха формулирани така: "Културни дейци - самоосигуряващи се лица, включително самонаети, физически лица, работещи на граждански и авторски договори, упражняващи свободна професия - в областта на културата и изкуствата, чиято дейност е пряко свързана с представянето на културен продукт." 

"Неприсъстващите в списъците кандидати, подали своите заявления, ще получат допълнителни насоки по имейл в рамките на следващите дни" - пише още в информацията на страницата на НФК.

В началото на месец май министър Банов, в телевизионно интервю в БНТ заяви, че попадащите в хипотезата на подобни доходи за миналата година са 1000-1200 души. 

Заради многото откази и съответно останали пари, малко след обявяването на резултатите, Националният фонд "Култура" пусна втора сесия.

В критериите за допустимост за нея е дописано, че могат да кандидатстват и "лица с доходи от трудова дейност и извънтрудови правоотношения, които са получени в качеството им на самоосигуряващо се лице."

Изрично обаче е изброено, че не се допускат:

- Кандидати, неодобрени на предишна сесия на програмата;
- Лица, които към момента не са самоосигуряващи се;
- Лица, неформирали осигурителен доход през 2019 година;

От страна на гилдията вече се чуха много гласове, че мярката на МК не е добра и че по нея ще бъдат финансирани твърде малко крайно нуждаещи се представители на културата. Това съвпада и с казаното от министър Банов на последната пресконференция от подопечното му министерство на 11.05, в която той заяви, че по програмата със стипендиите ще останат средства, които ще бъдат пренасочени към другите програми на НФК.

По този повод в интернет продължава да е активна петиция, в която се настоява критериите за получаване на творческите стипендии да бъдат разширени.
aviatora

Рейтинг : 13355

14.05 2020 в 08:11 1
+ 0
- 0
Едно от най корумпираните министерства!!! Поставенини длъжностни лица, които оценяват и одобряват проекти с европари!!! Корупция!!!
Още от : Култура
09 август 2020
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.