Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Този протест на колене, следващия - проскинеза!

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 ноември 2019 в 07:09132153

Миналата седмица се състоя поредният протест по повод избора на Иван Гешев за главен прокурор на републиката. Този път организаторите на мероприятието избраха за място на протеста президентството, предвид на това, че на Радев предстои за втори път да разгледа кандидатурата, но вече без право да я върне.

Това, че на протестите се отзовават все по-малко граждани послужи за повод на някои идейни приятели, които до скоро поддържаха и участваха в тази форма на несъгласие с избора на Гешев, да заговорят, че смисълът ѝ клони към нула, дори започва да носи вреда. Като например блокирането на Орлов мост от стотина души при предишния протест и предизвикването на хаос в движението в София. Правото на едни хора да протестират влезе в конфликт с правото на други хора да се придвижват свободно. Което е в противоречие със същността на разбирането за свобода. Такива мерки не печелят симпатизанти, а врагове. Въпреки всичко не мисля, че протестите са ненужни и вредни. Да, пряка ефективност от тях не може да се очаква. Хората зад Гешев са силни, имат много да губят и затова са сплотени, за разлика от гражданите. А и много граждани не осъзнават важността на този избор както за цялото общество, така и за всеки отделен човек.

Неукрепналото ни гражданско съзнание трудно подрежда приоритетите, които трябва да се отстояват с предимство. Достатъчно е да сравните воя, който се вдигна за болничните и масовата апатия относно бюджета на републиката. Българинът си е малко бамбашка. Както обича да казва д-р Филипов, най-много мрази да му бъркат на две места. Едното е в джоба.

При посещението си у нас преди няколко години Моника Маковей, министър на правосъдието на Румъния от 2004 до 2007 г., която постави началото на промените в пробитото румънско правосъдие, каза: “Ако изчистиш съдебната система, тя ще изчисти всичко друго.” В този смисъл за много от хората във властта и висшата администрация Гешев е радост. Допускам, че това важи и за прокурорите във ВСС. Няма друго обяснение за категоричната им подкрепа за човек, който няма нито професионалните, нито моралните качества да бъде главен прокурор. Човек, който си позволи да заплашва съдийка, член на ВСС, още преди да е заел поста.

Но моментната ефективност не винаги е най-важната. Властта на Тримата Шишковци е започнала да се рони. И всеки протест, както и да го представят подгъзващите им медии, допринася за това. Борисов не случайно толкова се страхува от протестите от всякакъв вид и по всякакъв повод.

Но на последния митинг имаше една проява, която във всеки случай беше нелепа. Гражданството падна на колене пред президентството. Защо? Хипотезите са две. Първа по време, естествено, се появи хипотезата че гражданите молят на колене Радев – да не подписва указа за Гешев и да прати въпроса в Конституционния съд. Няма по-силна антитеза на гражданското общество от колениченето пред представител на официалната власт. Гражданите не молят, те искат! Нещо повече, те налагат исканията си! Защото в крайна сметка властта произтича от тях и се връща при тях. Или поне така трябва да е.

Да не напомняме, че в обществото трайно се е наложила представата, че Радев е руски човек, протеже на ген. Решетников. А вицето Йотова коленичи пред руския поп и му целува ръка – един от най-позорните актове извършени от български държавник!

Втората хипотеза беше представена от протестиращите. Те обясняват, че са коленичили да молят Бог! За какво да го молят? Да дойде да ни свърши работата? Доколкото ми е известно, Господ не действа по този начин. Господ дава, но в кошара не вкарва. Политическият фидеизъм ни връща много векове назад и ни обрича на пълно бездействие.

Да се молим на Бога за неща, които зависят изцяло от хората, от нас самите, ми се струва също толкова елементално*, колкото и това да се коленичи пред президента. Защото и това лозе, подобно на онова, не ще молитва, а мотика. Ако Бог е останал последната ни надежда, това означава, че в гражданско и в политическо отношение напусто сме ги живели тези 30 години, които само от самоуважение наричаме демократични. Сбъркали сме пътя и сме тръгнали обратно.

P.S. Така, както се развиват нещата, с протести и без протести, най-вероятно указът ще бъде подписан и Гешев ще бъде новият главен прокурор. Но няма да се плашите, братя и сестри. Има място за оптимизъм. Може и още. ГЕРБ и патриотите предлагат Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Гешев прокурор и Цацаров шеф на комисията по антикорупция!

Ако към тия две същества,

прибавиш и още две,

ти знаеш ли колко прави това?

И такава битка с корупцията ще почне, че само си викам дано…

……………

*Елементално (елементарно ментално) е “термин“, сътворен от колегите от „Сега“.

** Проскинеза – хвърляне в нозете на императора в знак на почит към него.
gg2

Рейтинг : 3000

22.11 2019 в 10:55 3
+ 1
- 2
Някои наши съграждани (като автора) са много гнусливи.
Такива хора ако ги поведат към бесилото ще се оплачат че краката на столчето на което ще стъпят не са достатъчно изящни.
Скъпи Г-н автор на статията,
Инициативата Правосъдие за Всеки е може би единствената гражданска организация в България която се бори за върховенство на закона.
Прави го от години и е организирала един куп протести.
Но много от българите са гнусливи като вас и не подкрепят тези протести.
Разбирам ги напълно тези от Инициативата като искат помощ свише че с такъв народ..
Засрамете се и се извинете на Инициативата и излезте и ги подкрепете, те са били на улицата много пъти.. заради Вас.. дължите им го!
Косе Босе

Рейтинг : 3000

22.11 2019 в 10:36 2
+ 0
- 8
От къде накъде хората на БСП във ВСС трябва да имат същото мнение по въпроса като вашето? Ами ако наистина смятат, че Гешев е подходящ? Аз например не го познавам, не съм от този бранш и мнението ми е едиствено от неговите изказвания - смятам го за професионалист. Друг е въпросът, че беше добре да има и други кандидати, но тези, които можеха да ги предложат не го направиха. А и твърдението, че потенциалните му "клиенти" се страхуват от него не е безсмислено.
мнение от IP

Рейтинг : 13409

22.11 2019 в 08:56 1
+ 3
- 0
Всичко това е така, обаче тези малко хора на Орлов мост и пред президентството поне правят опит да се противопоставят на абсурда в държавата. А останалите си заслужаваме и Гешев, и Цацаров, и Пеевски и Борисов, а пък и Нинова. Ако бях журналист, щях най-после да попитам Нинова защо лъже, че БСП не трябвало да има мнение. Какво правят предложените от БСП хора във ВСС? И никой не попита Борисов защо лъже за издигането на кандидатура от правосъдния министър? В истинските демокрации партиите се стремят да издигат достойни кандидати, а не партийци, защото знаят, че така печелят обществени доверие. Ама къде ти всичко туй в България... Тук спорим дали може да се блокира Орлов мост и дали може да се коленичи пред президентството.
Още от : Нашите автори
26 септември 2020
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.