Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Безводие мъчи Радомир. Градът търси помощ от Перник

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 юни 2020 в 22:039880

Кризата с водата в Радомир се задълбочава. За разрешаването ѝ Радомир търси помощ от Перник.

На сесия на местния ОбС днес е взето решение да бъдат предприети необходимите действия за възстановяване статута на помпена станция „Крапец”, която се намира във водосбора на язовир Студена, като резервен водоизточник.

Съветниците са възложили на кмета Пламен Алексиев да запознае с взетото решение две министерство - МОСВ и на регионалното развитие и благоустройството, а също и кмета и ОбС в Перник, съобщи БНР.

В разгара на водната криза в Перник помпена станция "Крапец" беше запечатана, след като проверка установи нерегламентирано пренасочване на вода към Радомир, което било позволено само в условията на аварийна ситуация.

По думите на кмета на Радомир помпена станция „Крапец” е резервна за високата зона на Радомир, село Копаница, ПСОВ „Батановци” и махала „Андрейна” на град Батановци.

В момента те се захранват от помпена станция „Сиреняците” в село Стефаново. През последния месец обаче заради сериозното намаляване на водните количества в извора помпите все по-често изключвали.

При последното си посещение в Перник екоминистърът Емил Димитров заяви следното: „Трудно ми е да кажа, перничани, от днес имате вода, започвайте да я раздавате другаде. Решение за да дойде вода в Перник от София, взе Софийският общински съвет. Дали вода от Перник да се дава на други градове трябва да го реши град Перник”

Председателят на ОбС в Радомир Светослав Кирилов заяви, че очаква положителен отговор от Перник. Той коментира, че язовир Студена е близо до пълния си капацитет и се надява така, както София помогна на Перник, и Перник да прояви съпричастност към проблема в Радомир.
Няма коментари към тази новина !

Още от : Общество
Биячите не са от ГЕРБ, нали?
Биячите не са от ГЕРБ, нали?
05 август 2020 в 18:5120214
09 август 2020
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.