Новаков иска от ЕК санитарни условия за тираджите, а у нас бензиностанциите затвориха тоалетните

Георги А. Ангелов
24 март 2020 в 14:56 | 7585 |0

По сигнал на български шофьори на тежкотоварни камиони евродепутатът Андрей Новаков сезира европейския комисар по транспорт Адина Валеан за липсващи санитарни условия по пътищата в Белгия, Франция и Испания, съобщиха от ГЕРБ. Депутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ изпрати официално писмо до комисаря с призив да бъде възстановено функционирането на тоалетни и санитарни възли, особено в кризисния момент на световна пандемия.

Новаков подчертава водещата роля на транспортния сектор за функциониране на пазарите и за достъп до стоки от първа необходимост за всеки европейски гражданин. Той настоява условията за работа на водачите да бъдат възстановени и да бъдат спазени всички хигиенни изисквания за гарантиране на тяхната безопасност по време на работа.

Бензиностанции в България също масово ограничиха достъпа на хора до тоалетните си. Председателят на Националния оперативен щаб за борбата срещу разпространението на коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски заяви вчера, че щабът не е давал такова разпореждане.

"Никой не е казвал на бензиностанциите да затворят тоалетните си. Именно там пътуващите могат да измият ръцете си. В контекста за личната хигиена е добре, да има постоянна дезинфекция в санитарните възли, тъй като е доказано на 100%, че в тоалетните остава коронавирус”, каза Мутафчиски.

Преди няколко няколко дни от Българската петролна и газова асоциация съобщиха, че бензиностанциите у нас ще намалят персонала си до минимум и ще ограничат свободния достъп до тоалетните си заради това, че пред тях се струпвали много хора, като така се създавала огромна опасност от пренасяне на заразата.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !