ЕС наложи санкции заради незаконните сондажи на Турция край брега на Кипър

OFFNews
27 февруари 2020 в 22:01 | 1639 |0

Днес Съветът на ЕС включи две лица в списъка със санкции заради незаконните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие.

ЕС налага ограничителните мерки на заместник-генералния директор на „Търкиш Петролиум Корпорейшън“ Мехмет Феррух Акалин и на заместник-началника на отдела за проучвателна дейност на „Търкиш Петролиум Корпорейшън“ Али Джошкун Намоглу.

Акалин и Намоглу отговарят или участват в планирането, ръководенето и провеждането на проучвателни дейности за добив на въглеводороди в Източното Средиземноморие, за които не е получено разрешение от Република Кипър, обявиха от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Ограничителните мерки се изразяват в забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активите. Освен това лица и образувания от ЕС не могат да предоставят средства на двете посочени в списъка лица.

„Търкиш Петролиум Корпорейшън“ е заявила, че "ще извършва и по-нататъшни запланувани сондажни дейности без разрешението на Република Кипър със своя сондажен кораб „Явуз“ в област от изключителната икономическа зона на Република Кипър, за която държавата е уведомила ООН и чиито граници са определени в споразумения с Египет и Израел, между януари и май 2020 г." - пише в Официалния вестник на ЕС.

Рамката за ограничителни мерки в отговор на незаконните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие беше създадена през ноември 2019 г., след като в различни заключения, включително заключенията на Европейския съвет от 22 март 2018 г. и 20 юни 2019 г., Съветът на ЕС многократно изрази безпокойството си и категорично осъди сондажните дейности.

Няма коментари към тази новина !