Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

КС ще пита експерти и юристи по оспорваните от президента два текста от Закона за здравето

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 май 2020 в 15:2418371

Конституционният съд единодушно допусна искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на два текста в Закона за здравето, свързани с въведената на 14 май извънредна епидемична обстановка. 

КС ще търси мнението на членове на Националния оперативен щаб, както и на представители на краткопросъществувалия щаб, определен от премиера Бойко Борисов. Сред специалистите, чието мнение се търси, са академик Богдан Петрунов, професорите Венцислав Мутафчийски, Камен Плочев, Мира Кожухарова, Радка Аргирова, Тодор Кантарджиев, доцентите Ангел Кунчев, Атанас Мангъров и пр. Съдиите им определиха едномесечен срок, в който да излязат със становище по въпроса.

Целта е въз основа на експертните им мнения конституционалистите да преценят пропорционалността между ограничението на правата на гражданите и опасността от болестите, за които се предвижда обявяване на извънредна епидемична обстановка.

Едномесечен срок имат да се произнесат и юристи по конституционно право от неправителствени и съсловни организации.

След като получат становищата, конституционните съдии ще се произнесат по искането по същество, което трябва да стане до края на епидемичната обстановка на 14 юни.

Какво оспорва президентът

Президентът оспорва въвеждането на извънредната епидемична обстановка с решение на Министерския съвет и възможността тя да бъде безсрочна. Според него с промените в здравния закон се допускат ограничения на основни права - например правото на придвижване и труд, без да се посочва докога, а преценката се прехвърля на правителството.

Държавният глава оспорва въвеждането на извънредната епидемична обстановка с решение на Министерския съвет и възможността тя да бъде безсрочна.

Противоречие с основния закон на страната Румен Радев вижда и в разпоредбите, свързани с хипотезите, при които държавният главен инспектор оценява епидемичния риск.
Кики

Рейтинг : 3361

22.05 2020 в 19:01 1
+ 0
- 0
Как така безсрочна еп.обстановка? Тези луди ли са?
Още от : Темида
09 август 2020
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.